Monday, 26 September 2011

Paper Lantern =)

Saalam..
Apakah decoration yg tgh hot tahun 2011 ni?


..pix from google..
..Yes, betul. Paper lantern..

Apakah?? Ok, bahasa melayu dia tanglung kertas.. paper made lantern. Sooooooooooo cute!(><) Kenapa?? Murah, senang digantung, adorable, tak leceh. Bagi sesiapa yg sukakan theme simple n sweet untuk majlis kawen, mmg sesuai gunakan paper lantern ni. Macam Sarah!

Mula2 Sarah tgk decoration pakai paper lantern ni, dalam Majalah Pesona Pengantin (tak ingat isu biler... sorry!). Mmg 1st time tgk terus Sarah jatuh hati.. Lepas tu barula start meng'google' di mana nak mendapatkan paper lantern ni.

Last2 jumpa dalam 1 blog ni (tak ingat what's the blog's name), dia cakap kat PS = Petaling Street ada. Bley dapat harga murah katanya. So me n encik tunang pegi mencari (en. tunang terpaksa, actually dia tak suka tempat2 lorong2 gitu...), the shop dekat lorong selepas terjumpa mcd n UO tu. Tak lah susah sgt nak cari.

If uolls dtg dari lorong PS yg byk jual2 tu jalan kaki tu (like me did), nanti after habis je lorong tu, turn kanan, means try keluar dari situ, and kowg akan tembus kat jalan raya kecik (mana ada jalan raya besar kat area situ pun..), teruskan berjalan searah dgn jalan raya tu and kowg akan ternampak mcd (bkn mcd yg opposite mydin tu taw..) and UO, next to them ada lorong, mmg kowg akan taw bila sampai sana. Itulah lorongnya and kedainya nama The Basket Shop.

Di situ byk dijual barang2 doorgift and also macam2 jenis paper lantern ada. Mcm nak gila msk situ (haha, cam melampau je ayat). Bila masuk je situ, en. tunang berkata "mmg kedai u la ni..."), bila dia tgk Sarah da start sengih2 mcm sewel2 gitu (actually Sarah mmg suka deco thingy ni..). Lots of choices of paper lantern; colors and shapes.


..colorful..


..sphere, cylinder..
..pix from google..

Also macam2 saiz ada dan harganya adalah bergantung pada saiz. Ada yg sekecik2 besar tapak tgn, sampai la yg mmg besar la.. Sarah pilih yg 14 inci diameter, harganya RM4.50 satu. Mula2 nak amek yg 10 inci je, tapi takde pulak kaler yg Sarah nak. So memandangkan yg 10 inci pun harganya RM4, jadi yg 14 inci pun bolehla, tak banyak sangat beza harganya kan? Sarah try gak mintak murah lagi, tapi makcik tu tak bagi da, maybe yg Sarah beli tu tak cukup bayak kot...
 
 
Slalunya yg orang guna kat wedding is the plain one. But mana taw if korang nak kelainan, then maybe bley try this one..

..pix from google..

Cantik jugak if guna yg ada bunga sakura camni. Lagi cantik if wedding uolls to pada malam hari, dekat garden. Dalam lantern tu bley letak lampu macam kat bawah ni..



..pix from google..

Cantik kan? So i did buy 10 of them. At 1st, macam nak letak dekat semua khemah. Tapi when Sarah calculate, 1 khemah perlukan lebih kurang 10 lanterns. Sarah ada 7 khemah. So 70 lanterns, adoyai... So rasanya tak payah la kot. Jadi hanya khemah pengantin je nanti yg ada lanterns. Rasanya okay kot memandang kan my theme (Sarah ingatkan skali lagi) is SIMPLE AND SWEET gitu...

So these are the pictures from Majalah Pesona Pengantin tu. Sarah suka sgt tgk deco dia, mmg simple. So my wedding nanti pun will be lebih kurang macam ni la..



Kat bawah ni pula lantern Sarah..



 I'll be using these 3 colors, sweet kan? Actually nak cari yg biru n pink tu lagi pekat (kalau boleh nak exactly macam dalam pix tu!!!), tapi at that time da abisla... Agak kecewa, tapi memandangkan tak taw bila lagi nak ke sana, Sarah amek je la... Takpe, Sarah ada back up plan untuk contrakan balik warna yg soft tu. Apa dia? Haaaaa... yg tu Sarah akan bagi taw dalam entri yg laen k. Daaaaa.....


4 comments:

  1. hii sarah.. saya berminat nak tahu.. untuk mendapatkan pembekal paper lantern nie.harap dapat membantu.. kerana ada wedding yg akan berlangsung pada december 11 ini.. terima kasih atas bantuan

    ReplyDelete
  2. okay naa nasir, awak familiar tak dgn area petaling street? sbb saya ada bagi guidance untuk ke kedai paper lantern ni. Try baca dulu tapi if tak clear bitaw, i'm willing to guide u. Tapi if naa nasir nak senang, try open www.theartharawedding.blogspot.com dowg ada jual paper lantern online. Recently dowg ada buat sale and they can post or self pick up =)

    ReplyDelete
  3. sarah.. tq pasal info ni.. sgt2 membantu.... familiar with that area.. tapi sebelom ni tak penah terpk pun pasal lantern ni... tq sgt2.. :)

    ReplyDelete
  4. Sarah, boleh saya tahu berapa banyak design yang awak ada? Sebab sekolah saya nak adakan festival tanglung. Untuk harga, dan many more. Boleh saya tahu dengan lebih lanjut?

    ReplyDelete